LA TAHZAN,JANGAN BERSEDIH,LA TAHZAN, JANGAN BERSEDIH, LA TAHZAN, JANGAN BERSEDIH,LA TAHZAN, JANGAN BERSEDIH, LA TAHZAN ,JANGAN BERSEDIH

CIKGU ZUL PASIR TUMBUH

CIKGU ZUL PASIR TUMBUH

Friday, October 19, 2012

KHUTBAH RASULULLAH DI ARAFAH


Wukuf di Arafah - Kemuncak Haji


Wuquf kamu di Padang Arafah, sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia dan bermegah dengan kamu ke atas  malaikat-Nya seraya berfirman 
"Hamba-hambaku, mereka datang kepadaku dengan kusut masai 
dari segenap penjuru mengharapkan syurgaku"

(Al-Tabarani)


Padang Arafah


Wukuf ialah berada di bumi Arafah walau satu saat sekalipun selepas gelincir matahari 9 Zulhijjah.

Padang Arafah adalah tempat pertama Allah SWT menerima taubat hamba-Nya. Di Jabal Rahmah, Adam dan Hawa bertemu setelah dikeluarkan dari syurga kerana kesilapan melanggar perintah Allah. Bertahun-tahun memohon taubat  di sini dan akhirnya taubat kedua-duanya diterima. Di sini, hasrat dan matlamat kita seperti Adam dan Hawa... memohon ampun dan berharap mendapat Haji Mabrur. Setiap amalan perlu dilakukan  merasakan kekerdilan diri kita kepada-Nya dan berharap agar amalan-amalan diterima Allah SWT.

Di Padang Arafah ini jugalah Rasulullah SAW menyampaikan khutbah haji (terakhir) dimana lebih kurang 124,000 hingga 144,000 manusia mendengar khutbah baginda yang begitu memilukan..dan mampu menggugurkan air mata walau kita tidak berada di situ ketika itu. Dengan khutbah ini, tahulah para sahabat bahawa baginda akan pergi buat selama-lamanya setelah selesai misi dakwah baginda.

Wahyu terakhir Nabi Muhammad SAW :
“Pada hari ini telah Aku sempurnakan bagimu akan agamamu dan Aku sempurnakan pula nikmat-Ku kepadamu.”  Surah Al-Ma’idah, ayat 3.  
Menurut sejarah, 81 hari  setelah ayat ini diturunkan baginda pun wafat. Wallahu a'lam.

Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah, tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah :

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.

No comments:

Post a Comment